Artikel header - saxoselect

Beleggen met robot advisors lijkt vaste voet gekregen te hebben in de beleggingswereld. Grote vermogensbeheerders bieden het steeds meer aan wat compleet nieuwe kansen biedt voor de particuliere belegger op de markt. Beleggingsexpert Sybren van der Hijden beantwoord 5 vragen over hoe geautomatiseerd beleggen werkt.

Wat is het voordeel van geautomatiseerd beleggen?

“De markt is momenteel erg volatiel. Koersen van aandelen, maar ook bijvoorbeeld de olieprijzen reageren heel sterk op wat er in de wereld gebeurt. Om rendement te behouden moet je daar als belegger op inspelen, maar omdat de schommelingen elkaar zo snel opvolgen wordt dat steeds moeilijker. Bij geautomatiseerd beleggen wordt er belegd via algoritmen en dus zonder gevoel. De portefeuille wordt automatisch up-to-date gehouden. Via de algoritmen zorgen we dat die altijd goed gediversifieerd is.”

Kunnen robots werkelijk voor een goed rendement zorgen?

“We hebben drie portefeuilles samengesteld. Beleggers kunnen kiezen voor een defensieve strategie. Daarbij is het risico laag en ligt het te verwachten rendement op een risiconiveau van ongeveer 4% tot 6%. Bij de gematigde portefeuille ligt het rendement iets hoger, maar het risico ook. Wie met veel risico wil beleggen om een hoog rendement te behalen, kiest voor een portefeuille met een offensieve strategie. Het verwachte rendement, dat overigens niet wordt gegarandeerd, ligt bij deze strategie tussen de 9 en 12%. Of die rendementen daadwerkelijk worden behaald, is koffiedik kijken. Maar nu al kan gesteld worden dat het rendement, zelfs op de meest defensieve strategie, boven de 2% ligt. De robots bepalen binnen alle drie de strategieën steeds automatisch de juiste richting.”

Hoe zijn de portefeuilles opgebouwd?

“Onze portefeuilles zijn opgebouwd uit ETF’s van iShares, op basis van onderzoek door BlackRock. ETF’s zijn trackers die een bepaalde index volgen. Ze kunnen opgebouwd zijn uit aandelen, maar ook uit obligaties of grondstoffen. Verder kunnen ze aan een thema gerelateerd zijn. Er is bijvoorbeeld een ETF voor cyber security en er zijn talloze duurzame trackers. ETF’s hebben een aantal voordelen. Via een ETF belegt u in een samengestelde index; dat beperkt de risico’s. Een ander voordeel is dat u met de aanschaf van een ETF meteen al een flink aantal aandelen koopt. Die hoeven niet apart te worden aangeschaft. ETF’s zijn bovendien flexibel en transparant.”

Hoeveel controle heb ik zelf op geautomatiseerd beleggen?

Hoewel de robots het portfolio beheren, betekent dit niet dat u geen invloed kunt uitoefenen. U stelt allereerst zelf het beleggingsdoel vast. SaxoSelect is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor mensen die extra pensioen op willen bouwen, zoals zzp’ers. Met het vaststellen van uw beleggingsdoel wordt ook meteen veel duidelijk over welke strategie u gaat volgen. Heeft u uw keuze gemaakt, dan hoeft u daar niet voor altijd aan vast te zitten. SaxoSelect is flexibel. U kunt dus altijd bijsturen. Ook kunt u op ieder gewenst moment in- of uitstappen.”

Is voor geautomatiseerd beleggen veel vermogen nodig?

“U kunt bij SaxoSelect al beginnen met 10.000 euro. Zie het beleggingskapitaal als een gereedschapskist. Met een matig gevulde gereedschapskist begint u niet veel. Dat geldt ook voor beleggen. De bijkomende kosten liggen bij geautomatiseerd beleggen over het algemeen lager dan bij traditioneel beleggen. Bij SaxoSelect is de all-in prijs 0,9%. Hoe hoger de inleg, hoe minder de kosten op uw rendement drukken. Steeds meer mensen zijn er klaar voor om te gaan beleggen. Daar willen wij met SaxoSelect een podium voor creëren.”

Klik hier voor meer informatie over beleggen.