Steeds meer grote én kleine bedrijven laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor het klimaat. Dat kun jij ook, en je bedrijf blijft daarmee financieel gezond. Met deze maatregelen kun je namelijk jouw bedrijfskosten verlagen én bijdragen aan een duurzame wereld. Zo maak je op een slimme manier het verschil.

1. Duurzame revolutie in de autowereld
De autowereld is revolutionair aan het veranderen. Tussen nu en 2019 presenteren veel automerken nieuwe elektrische wagens, en daar zitten heel betaalbare modellen bij. De aanschafprijs van een elektrische auto gaat daardoor flink omlaag en kan concurreren met benzine- en dieselauto’s. Met de aanschaf van één of meerdere elektrische bedrijfsauto’s maak je jouw duurzame bedrijfsvoering heel zichtbaar: je auto is immers je visitekaartje.

2. Elektrisch onderweg
Met de lagere aanschafprijs is de grootste hobbel voor de overstap naar elektrisch rijden weggenomen. Het gebruik van de elektrische auto wás namelijk al goedkoper. Brandstof- en onderhoudskosten zijn lager dan die van een benzine- of dieselauto. Als je dan ook nog de fiscale voordelen meetelt, zal je merken dat je totale kosten duidelijk lager zijn.

3. Gemak en service: laadpunt voor de deur
En als je dan bent overgestapt op elektrisch rijden, wil je natuurlijk probleemloos kunnen laden. Dat kan met je eigen laadpunt voor de deur. Bij Eneco kun je kiezen voor een enkel of een dubbel laadpunt, aan de wand of op een paal. Het bedrijf regelt alles: installatie, onderhoud, beheer en de verrekening van de kosten voor gebruikers. Je laadt met 100% Hollandse windenergie, hiermee ben je écht duurzaam bezig. Bovendien is het een mooie service voor bezoekers van jouw bedrijf die óók zijn overgestapt op elektrisch rijden. Opladen tijdens een werkbespreking – daarmee kun je je positief onderscheiden.

4. Iedereen kan profiteren van de zon
Als je een eigen bedrijfspand hebt, onderzoek dan de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Met een gunstige ligging van het dak verdien je de aanschafprijs al binnen enkele jaren terug. Grote winst voor het milieu en een makkelijke besparing voor je bedrijf. Als je opziet tegen de investeringskosten kun je ook zonnepanelen leasen. Dan begin je direct met besparen. Huur je bedrijfsruimte? Ga dan in gesprek met de eventuele andere huurders in het pand en met de verhuurder: misschien kun je gezamenlijk panelen aanschaffen of leasen.

5. Slimme keuzes voor elke werkplek
Als computers en andere apparaten aan vervanging toe zijn, maak dan slimme keuzes. Misschien kan een deel van de desktopcomputers worden vervangen door laptops of tablets; deze verbruiken zeker de helft minder energie. Ook zijn er tegenwoordig ‘mini-pc’s’, compacte desktops die net zo weinig energie verbruiken als een laptop. Een ideale oplossing voor bijvoorbeeld administratieve medewerkers. Neem dus de tijd om in kaart te brengen wat elke medewerker nodig heeft en zorg voor apparatuur op maat.

6. Papierloos werken
Liggen er stapels documenten op de bureaus van jou en je medewerkers? Voer je de printer wel erg vaak met nieuwe cartridges? Als dit herkenbaar is, kun je waarschijnlijk veel geld besparen door over te stappen op papierloos werken. De belangrijkste stap: iedereen in het bedrijf meekrijgen. Zorg dat de online omgeving logisch in elkaar zit, zodat medewerkers weten waar ze gegevens online kunnen archiveren. Voorkom dat ze in de verleiding komen om alsnog een map met geprinte documenten aan te leggen. Maak gebruik van handige tools, zoals vergader-apps waarin je online aantekeningen en notulen met elkaar kunt delen. Zo wordt papierloos al snel vanzelfsprekend.

De volgende stap is om ook de buitenwereld te activeren: verzoek alle bedrijfscontacten om facturen, offertes en andere documenten over de mail te sturen, en niet per post. Houd bij hoe de overstap verloopt en vier een feestje als er een jaar geen nieuwe pakken papier zijn ingekocht. Dat houdt iedereen gemotiveerd.

7. Bewust omgaan met energie
Net als papierloos werken is energie besparen iets wat je met z’n allen doet. Besparen begint immers met consequent handelen: lichten uitdoen in lege ruimtes, geen apparaten op stand-by laten staan en ramen sluiten als de airco aangaat. Meet de effecten met een energie-app en deel de resultaten met je medewerkers; met het bespaarde geld kun je al snel op taart trakteren.

8. Energieslurpers de deur uit
Ook een belangrijke stap is de aanschaf van zuinige verlichting; gloeilampen en zelfs spaarlampen slurpen een heel deel van je energierekening op. In ledverlichting is tegenwoordig volop keuze: zacht licht voor een wachtruimte, helder licht boven de werkplekken en in het magazijn, dimverlichting voor de kantine die ook als borrelruimte wordt gebruikt. Je levert dus niet in op werkcomfort en je bespaart al snel veel op de energierekening. Een kleine investering met groot resultaat.

Aan de slag!
Je kunt vandaag starten met de verduurzaming van je bedrijf. Bijvoorbeeld door je plan voor papierloos werken op te stellen en te delen met je medewerkers. Of door een adviesafspraak te maken over verlichting. Je kunt ook allereerst een laadpunt van Eneco laten installeren: een mooie symbolische aftrap voor jouw duurzame organisatie. Vanaf nu maak je het verschil.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eneco.